Viktor vas uvodi u čarobni svet čitanja

Uživajte u Međunarodnom Danu knjige za decu

Viktor vas uvodi u čarobni svet čitanja

čet, 02. april 2020.


Dragi naši SIM-ovci, danas je Međunarodni dan knjige za decu. Proslavlja se na dan rođenja danskog književnika Hansa Kristijana Andersena, tvorca bajki i pesama koje su obeležile detinjstvo mnogih generacija širom sveta.

Nedavno vas je Viktor tokom Svetskog dana pozorišta proveo kroz onlajn pozorišne predstave i virtuelnu avanturu u svetskim muzejima, a sad je za vas spremio predloge za čitanje knjiga, kako biste još kvalitetnije ispunili svoje vreme dok svi zajedno čekamo početak nove sezone DUNAV OSIGURANJE Sportskih igara mladih. Sigurni smo da među vama, našim malim sportistima, ima i ljubitelja knjige. I zato, zajedno sa Viktorom zavirite u ovaj magični svet.

Najmlađi osnovci mogu da krenu od dela „OLIMPIJSKI SPORTOVI igrarije“. I sam naslov govori da bi naši drugari čitajući ovu knjigu mogli još više da zavole svet sporta. „Moj tajni dnevnik“ je pravo rešenje i savršeno mesto da čitalac zabeleži sve o sebi, drugarima, porodici, svojim razmišljanjima, željama. Knjiga „Ojačaj svoje samopouzdanje“ ima zadatke koji pomažu izgradnju samopouzdanja kod dece u ranom uzrastu. Deco, kada uzmete ovaj vodič u jednu ruku, za drugu uhvatite mamu ili tatu, jer je podjednako interesantan deci i odraslima.

Viktor je spremio predloge i za malo starije SIMovce. „Moj urnebesni priručnik o dečacima i devojčicama“ obrađuje odnos između dečaka i devojčica i pokreće pitanje rodne ravnopravnosti, u čemu su slični, a u čemu se razlikuju i kako je uopšte moguće da žive u slozi. „101 stvar koju treba da uradite u slobodno vreme“ idealno je rešenje za period koji je ispred nas. Naši mali avanturisti čak ne moraju ni da izađu iz svoje sobe. U knjizi su jedinstvene ideje kako da se svakodnevni predmeti pretvore u nove igračke, osmisle zanimljive igre, ali i oproba u kulinarstvu uz pomoć lakih recepta za slatkiše. Neizbežna knjiga u ovom periodu odrastanja je „Mali princ“. Delo koje je u suštini knjiga za male i velike. Napisana poput bajke, ona otkriva utopijski svet kroz priču o dečaku dospelom sa udaljene i sićušne planete i njegovom traganju za odanošću i ljubavi.

Serijali o Hajduku i Hariju Poteru idelani su za naše najstarije osnovce, tvrdi Viktor. Za one koji žele da odu korak dalje, mogu da odaberu kultna dela „Slobodna deca Samerhila“, „Mi, deca sa stanice Zoo“ i „Lovac u žitu“.

Ukoliko ste raspoloženi za onlajn čitanje knjiga, Viktor ima rešenje. Na sajtu Narodne biblioteke Srbije, u odeljku Srpska dečja digitalna biblioteka možete pronači zbirku koja sadrži 127 kopija knjiga za decu uzrasta do 13 godina.

https://digitalna.nb.rs/sf/NBS/Knjige/Srpska_decja_digitalna_biblioteka

Međunarodna dečja digitalna biblioteka, takođe, nudi knjige namenjene deci do 13 godina. U bazi ima skoro 4.500 naslova na 55 jezika, a među njima i 77 dela na srpskom jeziku. Ponudu možete pogledati na sledećem linku:

http://en.childrenslibrary.org/