PRAVA ŠANSA ZA MLADE U SPORTU – ’’Youth Sports Fair Chance’’

Sportske igre mladih Srbije su partner u projektu Erasmus + Program Sport – PRAVA ŠANSA ZA MLADE U SPORTU

PRAVA ŠANSA ZA MLADE U SPORTU – ’’Youth Sports Fair Chance’’

sub, 29. februar 2020.


Sportske igre mladih Srbije su partner u projektu Erasmus + Program Sport - PRAVA ŠANSA ZA MLADE U SPORTU, po Ugovoru broj - 2018 - 3329/001-001. Nosilac projekta je regionalna organizacija Udruženje za sport, rekreaciju i edukaciju - Igre mladih, Split, Republika Hrvatska. U projektu učestvuju i partneri iz sledećih zemalja:

 • Bosna i Hercegovina - Udruženje za sport i rekreaciju mladih Sportske Igre Bosna i Hercegovina
 • Makedonija - Macedonian School Sport Federation
 • Italija - Associazione Moving Europe, Roccalumera
 • Slovenija - Zavod za šport Ajdovščina
 • Bugarska - Bulgarian Sports Development Association

fffffffTema projekta PRAVA ŠANSA ZA MLADE U SPORTU je borba protiv nasilja i suzbijanje rasizma, diskriminacije i netolerancije u sportu i okolini. Tim Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije, koji je angažovan na projektu Erasmus + Program Sport - PRAVA ŠANSA ZA MLADE U SPORTU, u sastavu: Ivana Jovanović, Project manager – predsednica Sportskih igara mladih Srbije, Marija Mihajlović, Project assistant – asistenkinja predsednice Sportskih igara mladih Srbije, Zorica Mijatović, Researcher, profesor fizičkog vaspitanja, sportska direktorka Sportskih igara mladih Srbije, Ivan Krgović, Researcher, odbojkaški trener, supervisor Sportskih igara mladih Srbije, Biljana Milenković, Researcher, diplomirani psiholog na doktorskim studijama, poslovno – tehnički sekretar Sportskih igara mladih Srbije

Održana je radionica i edukacija za profesore fizičkog vaspitanja iz sledećih osnovnih škola, koji su naši partneri na realizaciji projekta u Srbiji:

 1. OŠ “Jovan Popović”, Kikinda, direktor Jelena Krvopić
 2. OŠ “Dositej Obradović”, Omoljica, direktor Vladimir Ristić
 3. OŠ “Miloje Zakić”, Kuršumlija, direktor Radica Jović
 4. OŠ “Jovan Popović”, Novi Sad, direktor Goran Stevanović
 5. OŠ “Bata Bulić”, Petrovac na Mlavi, direktor Ivan Radosavljević
 6. OŠ “Desanka Maksimović”, Požarevac, direktor Zlatan Radovanović
 7. OŠ “Dimitrije Tucović”, Čajetina, direktor Milka Vasiljević
 8. OŠ “Tanasko Rajić”, Čačak, direktor Milorad Tesić
 9. OŠ “Boško Palkovljević-Pinki”, Sremska Mitrovica, direktor Igor Došen
 10. OŠ “Stefan Nemanja”, Novi Pazar, direktor Edin Dugopoljac

’’Youth Sports Fair Chance’’ projekat uključuje 70 osnovnih škola iz 7 partnerskih zemalja. Projekat promoviše sportske vrednosti, kao ključni element u borbi protiv netolerancije, rasizma i drugih oblika diskriminacije i skreće pažnju na važnost sporta za celovit razvoj mladih. Do sada su, u skladu sa planom projekta i projektim zadacima, održani sastanci u Sloveniji, Italiji i Bosni i Hercegovini.

Urađeno je anketiranje učenika, obrađeni podaci, sagledano i analizirano stanje po pitanju predmetne materije u svih 7 zemalja koje učestvuju u projektu.

Aktivnosti u narednom periodu: od 1. marta do 15. aprila 2020. godine.

Na osnovu projektnog zadatka, u narednom periodu, u planu su edukacije sa učenicima osnovnih škola koje će se sprovoditi na časovima fizičkog vaspitanja. Ujedno, deca će pristupiti izradama infografika (dizajnerski rad, fotopriča, likovni rad), dakle, bilo kojom tehnikom u skladu sa kreativnošću i inspiracijom dece. Potrebno je da kroz rad pošalju jasnu poruku u borbi protiv diskriminacije i nasilja.

Osnovne škole, koje učestvuju u projektu, u obavezi su da informišu učenike o projektnom zadatku kako bi što veći broj dece, uzrasta od 10 do 14 godina, uradio infografiku.

Takmičenja će biti organizovana na lokalnom nivou škole.

Potrebno je organizovati izložbu u školama i glasanjem učenika odabrati 10 najboljih infografika.

Svih 10 infografika, koje su odabrane iz svake škole, postavljaju se na web sajtu projekta http://www.ysfc.eu gde će se organizovati online glasanje.

Po jedna infografika iz svake škole, koja osvoji najveći broj glasova, ostvariće pravo da učestvuje na manifestaciji u Splitu, gde će se birati pobednička infografika za ceo projekat.

Potrebno je da, kada postavite infografike, šerujete, lajkujete, označavate i tagujete komunikacione kanale, kada objavite naziv projekta # i @, kao i deca sa svojih društvenih mreža, kako bi mogli ravnopravno da se bore za što veći broj glasova koji im omogućava pobedu za svoju školu i svoj grad, kao i odlazak na mini letovanje u Split, gde će se družiti i takmičiti sa svojim vršnjacima iz 7 zemalja.

Komunikacioni kanali - Youth Sports Fair Chance

http://www.ysfc.eu

FB: Youth Sports Fair Chance

@ysfc20

INS: youthsportsfairchance

Nagrađivana infografika sa autorima (učenicima) i njihovim mentorima će učestvovati na igrama ’’Prave šanse za mlade u sportu’’ u Splitu, gde će predstaviti svoj rad i motive za izradu infografike.

A 10 nastavnika i 10 dece iz svake zemlje (jedan učenik i jedan nastavnik fizičkog vaspitanja iz različitih škola) prisustvovaće igrama Prave šanse za mlade u sportu u Splitu, avgust 2020, gde će:

- predstaviti svoje infografike vezane za borbu protiv nasilja, rasizma, diskriminacije i netolerancije u sportu

- učestvovati u panel diskusiji, gde će govoriti o svojim iskustvima i izazovima u pripremi infografike i razraditi aktivnosti u svojoj zemlji, u pogledu borbe protiv nasilja, rasizma, diskriminacije i netolerancije u sportu i promovisanja tolerancije i multikulturalnosti

- učestvovati u multikulturalnim, vršnjačkim, sportskim aktivnostima, predviđenim za oba pola

Udruženje za sport i rekreaciju Sportske igre mladih Srbije biće domaćin završne konferencije projekta Erasmus + Program Sport - PRAVA ŠANSA ZA MLADE U SPORTU, koja će se u periodu između novembra – decembra održati u Beogradu.

Na konferenciji u Beogradu biće analizirani ukupni rezultati projekta, sa naročito stavljenim akcentima rezultata dobrobiti, na osnovu dobijenih podataka od učesnika u programu i njihova dostignuća. Usvojene prakse i stečeno znanje će se prezentovati javnosti. Rezultati će biti distribuirani na nivou EU.