KAMPANJA "PRUŽAM RUKU, NE PODMEĆEM NOGU" OBELEŽIĆE DESETU SEZONU

„Pružam ruku, ne podmećem nogu“ poruka je koja će obeležiti desetu sezonu Dunav osiguranje Sportskih igara mladih.

KAMPANJA

sub, 15. april 2023.


Na inicijativu generalnog sponzora Igara, kompanije Dunav osiguranje, pokrenuta je kampanja pod nazivom “Pružam ruku, ne podmećem nogu”, koja će imati cilj da ukase na sve oblike vršnjačkog nasilja. Aktivnosti u okviru kampanje biće usmerene na ponašanje na sportskim terenima, pre svega dece, ali i roditelja, vođa ekipa, učitelja, nastavnika i svih onih koji se budu našli u ulozi navijača. Imajući u vidu da su Sportske igre mladih najveća amaterska sportska organizacija za decu i mlade u Evropi, sigurno je da će poruke koje promovišu fer-plej, toleranciju i pozitivne sisteme vrednosti čuti veliki broj ove populacije.

Cilj i način realizacije kampanje predstavljen je koordinatorima Sportskih igara mladih i timu Dunav osiguranja koji će biti na terenu i na direktan način učestvovati u uspešnoj realizaciji svih programa. Prisutne su pozdravile Marija Mihajlović, predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih, Maja Marković direktorka Centra za marketing i brigu o klijentima Dunav osiguranje, Nikoleta Šubert direktorka Direkcije za prodaju životnog osiguranja Dunav osiguranje i psihološkinja Biljana Lajović.

Predsednica Igara u Srbiji Marija Mihajlović naglasila je da glavna ideja Igara i jeste promovisanje fer-pleja i poštovanje različitosti:

- Ove godine naša misija dobija još više na značaju. Dunav osiguranje je dugogodišnji partner Sportskih igara mladih i moram da naglasim da smo jako ponosni na to partnerstvo. Poruka koju zajedno šaljemo ove godine deci iz Srbije i regiona glasi „Pružam ruku, ne podmećem nogu“, što je zapravo samo novo ime za stvari koje mi već prenosimo kao glavnu ideju Sportskih igara mladih, a to je promocija zdravih stilova života, pravih vrednosti, fer-pleja, tolerancije, prijateljstva, druženja. Sigurna sam da ćemo kroz aktivnosti koje smo vredno spremali sa stručnim timom, da dopremo do mnogih mališana, ali i roditelja, nastavnika, učitelja, trenera i prenesemo i probudimo svest o vrlo aktuelnoj temi, a to je borba protiv vršnjačkog i svih drugih vrsta nasilja.

Na dugogodišnju uspešnu saradnju Dunav osiguranja i Sportskih igra mladih u Srbiji, ukazala je i Maja Marković, direktorka Centra za marketing i brigu o klijentima u kompaniji Dunav osiguranje:

- Ono što spaja našu kompaniju i Igre, kao najmasovnije amatersko sportsko takmičenje u Srbiji, jeste želja da pomognemo deci, da pružimo podršku njihovom odrastanju i spoznaji pravih vrednosti. Pod okriljem krovnog projekta „Prijatelj od detinjstva“ ove godine želimo da produbimo priču sa Sportskim igrama mladih i da pokrenemo novi projekat čija je tema bezbedno odrastanje mladih, odrastanje bez nasilja, projekat pod nazivom „Pružam ruku, ne podmećem nogu“. Svi smo na istom zadatku, da pokušamo da pružimo mali doprinos u rešavanju ovog društvenog problema.

Deo tima koji će sprovoditi kampanju “Pružam ruku, ne podmećem nogu” je i psihološkinja sa dugogodišnjim iskustvom baš u oblasti vršnjačkog nasilja, Biljana Lajović. Ona je uredila i priručnik za SIM koordinatore koji će im biti glavni oslonac u radu na terenu. Takođe, pripremljene su i brošure koje će biti na raspolaganju deci, ali i odraslima koji će kao vođe ili navijači biti učesnici Igara. Lajović ističe, da iako se nažalost govoru o nasilju među decom, ono na čemu je insistirala na edukaciju koja je organizovana za timove SIM-a i Dunav osiguranja je da fokus mora biti na odraslima:

- Mi ovde govorimo o tome da svi možemo da doprinesemo zaštiti od nasilja i prva stvar koju treba da uradimo, jeste da pođemo od sebe, nas odraslih. Deca odrastaju po uzoru na nas, gledaju šta mi radimo i kako se ponašamo… Sportske igre mladih su faktički, proslava života, lepog života, druženja, svega što je pozitivno, i mislim da u tom duhu treba da se nastavi, da se taj model proširi na sve, da deca shvate da je sport i sportskog takmičenje zadovoljstvo, a ne pobeda po svaku cenu, nego igra.

Uloga koordinatora Dunav osiguranje Sportskih igara mladih je specifična i važna za organizaciju i kvalitetnu realizaciju SIM aktivnosti. Oni sarađuju sa učesnicima takmičenja, sa njihovim roditeljima i trenerima, odnosno vođama ekipa.  Ubuduće će im biti lakše da odreaguju ukoliko na terenu nešto ukaže na nepoštovanje osnovnih pravila Igara:

- Čast nam je što smo deo ovog projetka. I do sada su Igre mladih poštovale postulate fer-pleja i druženja među decom, ali ovo danas je nama, koordinatorima, otvorilo nove vidike i dalo nove smernice kako reagovati u slučaju vršnjačkog nasilja – izjavio je Miloš Krstić, SIM coordinator iz Sokobanje.

Kako je najavljeno iz Sportskih igara mladih i kompanije Dunav osiguranje, plan je da kampanja „Pružam ruku, ne podmećem nogu“ traje i narednih godina, jer samo kontinuiran rad može dati rezultate.

U godini kada Sportske igre mladih slave svoj deseti rođendan u Srbiji, kompanija Dunav osiguranje nastaviće praksu nagrađivanja sa tri stipendijska osiguranja po hiljadu evra za tri pojedinca – učesnika Igara koji budu primer fair-playa i druženja. Takođe, nagrađeni će biti i SIMOVCI koji na događajima u okviru Karavana radosti i prijateljstva i Državnog finala pošalju najkreativnije poruke na temu “Pružam ruku, ne podmećem nogu”, odnosno protiv svih vidova vršnjačkog nasilja. Svoj glas moći će da daju i svi oni koji prate Dunav osiguranje Sportske igre mladih na društvenim mrežama, a i za njih će biti obezbeđeni pokloni. Novina je i da će ove godine biti izabrana i “najbolja” publika, a SIM i Dunav osiguranje će na kraju godine obezbediti nagrade za decu iz tog grada.