Erasmus+Sport program – Prava šansa za mlade u sportu

Treći radni sastanak održan je u Sarajevu

Erasmus+Sport program – Prava šansa za mlade u sportu

sre, 29. januar 2020.


Dunav osiguranje Sportske igre mladih Srbije su, zajedno sa kolegama iz Sportskih igara mladih Bosne i Hercegovine, partnerima iz Severne Makedonije – Macedonian School Sport Federation, Italije – Associazione Moving Europe/Roccalumera, Slovenije – Zavod za šport Ajdovščina, Bugarske – Bulgarian Sports Development Association, partner u projektu našim kolegama iz Sportskih igara mladih Hrvatske, koji su i nosioci projekta.

Tema projekta “Prava šansa za mlade u sportu” je borba protiv nasilja i suzbijanje rasizma, diskriminacije i netolerancije u sportu i na sportskim događajima.

Projekat promoviše sportske vrednosti kao ključne elemente u borbi protiv netolerancije, rasizma i drugih oblika diskriminacije, ali i skreće pažnju na važnost sporta za celokupni razvoj mladih.

Pored radnih sastanaka, Sportske igre mladih su, u sklopu projekta Youth Sports Fair Chance, kojeg finansira Erasmus+Sport program Evropske unije, organizovale u amfiteatru Pete gimnazije i Gimnazije Dobrinja druženje mladih fudbalera iz FK Novi Grad, igrača i predstavnika FK Sarajevo i FK Željezničar.

U diskusiji sa mališanima, igrači – Faruk Hodžić, iz FK Sarajevo, i Tarik Pehilj, iz FK Željezničar, ispričali su svoja dosadašnja iskustva sa terena.

Youth Sports Fair Chance projekat uključuje 70 osnovnih škola iz 7 partnerskih zemalja – Hrvatska, Srbija, Slovenija, Severna Makedonija, Bugarska i Italija. Iz Srbije, u projektu učestvuje deset osnovnih škola:

  1. OŠ “Jovan Popović”, Kikinda
  2. OŠ “Dositej Obradović”, Omoljica
  3. OŠ “Miloje Zakić”, Kuršumlija
  4. OŠ “Jovan Popović”, Novi Sad
  5. OŠ “Bata Bulić”, Petrovac na Mlavi
  6. OŠ “Desanka Maksimović”, Požarevac
  7. OŠ “Dimitrije Tucović”, Čajetina
  8. OŠ “Tanasko Rajić”, Čačak
  9. OŠ “Boško Palkovljević–Pinki”, Sremska Mitrovica
  10. OŠ “Stefan Nemanja”, Novi Pazar

U nastavku realizacije projekta, dečaci i devojčice iz prethodno pomenutih škola, biće učesnici edukativnih radionica i takmičenja u kreiranju infografika na temu prevencije nasilja, rasizma i diskriminacije, a najbolji će imati priliku da sa svojim nastavnicima otputuju u Split i da se druže sa osnovnoškolcima iz partnerskih zemalja.