Državno finale Igara može da počne

Žreb za Državno finale Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije održan večeras u hotelu Falkenštajner, uz prisustvo velikog broja gostiju i koordinatora Igara

Državno finale Igara može da počne

pon, 22. juli 2019.


Dugo očekivani žreb za Državno finale Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije održan je večeras u hotelu Falkenštajner, uz prisustvo velikog broja gostiju i koordinatora Igara. Prisutne je pozdravila Ivana Jovanović, predsednica SIM Srbije, koja je istakla da narednih dana očekuje nove spektakle u režiji dece Srbije.

Među gostima koji su svojim dolaskom uveličali ovo uzbudljivo dešavanje bili su i Ivana Jovanović (predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije) sa asistentkinjom Marijom Mihajlović, Zorica Mijatović (sportska direktorka Dunav osiguranje Sportskih igara mladih), članovi Organizacionog odbora SIM 2019, kao i koordinatori Dunav osiguranje Sportskih igara mladih iz svih gradova koje je ove godine posetio naš Karavan radosti i prijateljstva.

Kuglice sa imenima ekipa iz 27 gradova Srbije izvlačili su naši gosti, poznati sportisti i funkcioneri: Milica Mandić (potpredsednica Olimpijskog komiteta Srbije), Dušan Borković (prvi Srbin – šampion Evrope u automobilizmu), Željko Tanasković (proslavljeni odbojkaški reprezentativac i predsednik Saveza za školski sport Srbije), Marko Podraščanin i Aleksandar Atanasijević (odbojkaški reprezentativci Srbije), Vanja Stanković (aktuelna svetska prvakinja u tekvondou), Danilo Pantić (srpski reprezentativac i fudbaler engleskog Čelsija), Igor Milojević (generalni sekretar SD Crvena zvezda i direktor vaterpolo selekcije cveno-belih), Luka Santandrea (direktor franšize kompanije Coca Cola za Srbiju), Nikola Danilović (direktor glavne filijale kompanije Dunav osiguranje u Srbiji), Filip Komarica (predsednik Sportskog saveza Priboj), Mirko Petrović (generalni sekretar Sportskog saveza Čajetina), kao i članovi Organizacionog odbora SIM 2019: Nikola Milijanović, Miloš Krstić, Nemanja Kutlešić, David Milić, Denis Šarak, Dejan Milošević, Nemanja Crnić i Imre Oto.

Pobednici sa Državnog finala obezbediće besplatan put u Split, na veliko Međunarodno finale, gde će se družiti i takmičiti sa vršnjacima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U petak na zatvaranju Igara, koje spajaju region i podržavaju Vlade Srbije, BiH i Hrvatske, specijalni gosti biće ambasador Igara Johanes Han, osnivač SIM Zdravko Marić, predsednik OKS Božidar Maljković, fudbaleri Partizana i Crvene zvezde, drugi sportisti i visoki zvaničnici Vlade Srbije. Igre mogu da počnu!

Nema sumnje da su u dešavanjima u hotelu “Falkensteinter” najviše uživali naši SIM drugari iz cele Srbije i regiona. Na hiljade njih pratilo je žreb putem live-streama na internetu u želji da prvi saznaju koji će to parovi na Adi odmeriti snage i umeće ovih dana.

I ne samo to! Naše SIMovce posebno je oduševilo to što su imali priliku da na ceremoniji izvlačenja parova vide neke od svojih najdražih sportista i idola koji su se proslavili na najprestižnijim evropskim i svetskim takmičenjima! Koliko je samo radosti i topline u svakoj poruci koju smo primili od naših drugara za vreme žreba i nakon ceremonije! Oni su baš uživali u prilici da na svojoj omiljenoj manifestaciji vide i svoje idole i čuju njihove poruke i savete koje će im i te kako pomoći kako na takmičenjima, tako i u drugim sferama života.

Prisutnima u dvorani hotela “Falkensteiner”, kao i publici koja je pratila prenos uživo, najpre se obratila Ivana Jovanović, predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije, koja se gostima, učesnicima, partnerima i sponzorima zahvalila na tome što su i ove godine uz Igre i što su postali deo najlepše sportske priče koja iz dana u dan krstari regionom.

 – Kada dođete do kraja jednog dela sezone, odnosno takmičenja i kada vam predstoji veliko državno finale, onda možete zamisliti sa koliko nestrpljenja naši mali SIMovci čekaju da počnu njihovi mečevi. Oni su svesni činjenice da pobeda na sportskom terenu ovde nije prioritet, već da je najvažnije da pobedi drugarstvo. Ove godine je to naučilo preko 75.000 mališana iz 187 gradova i mesta u Republici Srbiji koji su učestovali u Igrama. Sigurna sam da će pobednici našeg državnog prvenstva koji ostvare plasman na veliko međunarodno finale u Split, kao i svih prethodnih godina, iz tog grada poneti najlepše utiske i da će tamo steći prijatelje za ceo život – istakla je Ivana Jovanović.

A evo šta su tokom žreba za državno finale deci i prisutnim gostima poručili naši dragi prijatelji koji su izvlačili parove.

Dušan Duca Borković,

najbolji srpski automobilista svih vremena, prvi Srbin prvak Evrope u automobilizmu i osvajač 12 šampionskih titula:

- Žao mi je što prethodnih godina, zbog svojih sportskih obaveza nisam uspeo da prisustvujem žrebu Sportskih igara mladih, jer sam se danas uverio da ovde, kao i na svakom drugom mestu gde su deca, ima neverovatno mnogo pozitivne enerije i istinske radosti. Sport je izuzetno važan za decu i ona zaista od najranijih dana treba da se oprobaju u raznim sportskim disciplinama, kako bi pronašla sebe u nekoj od njih. Nije uopšte važno da li će se jednog dana klinci profesionalno baviti sportom, bitno je samo da se od najranijeg detinjstva zajedno igraju, da steknu zdrave navike, da nauče da se druže i da razvijaju timski duh, a sve to će im kasnije pomoći i u bilo kojoj drugoj oblasti njihovog života. Osim toga, na mene je poseban utisak ostavilo i to što Igre spajaju decu iz čitavog regiona, gradeći mostove i brišući granice. Po meni, to je još jedna izuzetno velika vrednost ove manifestacije. Siguran sam da će se Igre zbog svega toga i narednih godina razvijati i rasti na radost sve naše dece.

Vanja Stanković,

svetska prvakinja u tekvondu:

- Po prvi put sam deo Igara i utisci su mi izuzetno pozitivni. Oduševljena sam činjenicom da se kroz ovo prelepo takmičenje tako velikom broju dece, na njima pristupačan i lako prihvatljiv način, podiže svest o važnosti sporta, zdravog života, drugarstva i negovanja timskog duha. To je pravi način da se deca zabave i da zavole sport. Zanimljivo je da sam ja počela da treniram tekvondo podstaknuta istim onim razlozima koji motivišu SIMovce da postanu deo Igara: ponela me je želja da se dobro zabavim i da se družim. I mene je kao i SIMovce sport privukao zato što sam tu pronašla prijatelje, zato što smo se lepo šalili, igrali i uživali. Upravo zato su Igre sjajna prilika da se deca pronađu u nekom sportu, što ih jednog dana možda može odvesti i u profesionalne vode, kao što je bio slučaj sa mnom, ali i sa mnogim drugim uspešnim sportistima iz Srbije i sveta.

Danilo Pantić,

srpski reprezentativac i fudbaler engleskog Čelzija:

- Moj prvi susret sa Igrama desio se kada su one održane u mom rodnom gradu – Rumi. Bilo mi je veliko zadovoljstvo da tog dana obiđem svoje mlade sugrađane na terenima i da im pružim podršku. Zanimljivo je da u tom periodu nisam znao da je moj saigrač Nemanja Matić ambasador Igara u Srbiji. Svatio sam to tek kada sam od njega dobio poruku u kojoj mi se zahvalio na podršci koju sam pružio Igrama. To je dodatno pojačalo moje oduševljenje ovom sjajnom sportskom pričom. Zaista mi je čast što sam postao deo Igara, jer nema ničeg lepšeg od slike hiljada i hiljada dece koja se takmiče na sportskim terenima, sklapaju nova prijateljstva i uživaju u bezbrižnim i lepim danima učeći neke od najvažnijih životnih lekcija. Uz takve vrednosti je pravo zadovoljstvo stati.

Željko Tanasković,

proslavljeni srpski odbojkaški reprezentativac i predsednik Saveza za školski sport Srbije:

 - Ponosan sam na to što je Savez za školski sport Srbije dugogodišnji partner Sportskih igara mladih. Danas u Srbiji i regionu gotovo da ne postoji dete koje nije čulo za Igre, što dovoljno govori o značaju i uspehu ove manifestacije. Drago mi je što je već sada jasno da je i ova sezona za Igre izuzetno uspešna i na tome iskreno čestitam organizatorima. Smatram da je i ovog puta njihova misija ispunjena.

Milica Mandić,

potpredsednica Olimpijskog komiteta Srbije i reprezentativka naše zemlje u tekvondu:

- Drago mi je što sam već drugu godinu zaredom deo Igara i zahvaljujem se organizatorima ne samo na tome što su napravili ovaj fenomenalan događaj, već i na tome što konstantno motivišu decu da se bave sportom i promovišu fer-plej i drugarstvo. Najbitnije je da deca uživaju, da se igraju i da na neposredan način uče o prijateljstvu, poštenju, toleranciji i zdravom životu. Sjajno je to što svake godine Igre okupljaju sve veći broj učesnika, jer upravo mališani koji stasavaju uz ovu manifestaciju predstavljaju budućnost našeg sporta.

Luka Santandrea,

direktor franšize kompanije Coca Cola za Srbiju:

- Poručio bih deci da se tokom finala pre svega lepo zabave, da uživaju u sjajnim danima koji su pred njima i da se potrude da steknu što više novih prijatelja. To je najvažnije u sportu, a poeni i rezultati koje će ostvariti su samo nadogradnja te lepe priče.

Aleksandar Atanasijević,

srpski odbojkaški reprezentativac:

- Zaista je lepo videti 75.000 mališana koji se bave različitim sportovima i veliko nam je zadovoljstvo da takvu priču podržimo, jer to su zaista prave vrednosti. Svaka čast organizatorima, volonterima i sponzorima koji su stali uz ovu akciju i nadam se da će sledeće godine još više sportista i dece poželeti da bude deo Igara. Siguran sam da će ova manifestacija rasti iz godine u godinu, što me veoma raduje, jer znam koliko će mališana biti usrećeno na taj način.

Marko Podraščanin,

srpski odbojkaški reprezentativac:

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam bio na žrebu i što sam deo ove pozitivne priče. Sportske igre mladih pružaju veliki podstrek svoj deci da se ugledaju na vrhunske sportiste i bude u njima želju da napreduju i da postignu nešto u životu. Svi znamo koliko je sport važan za fizički i psihički razvoj najmlađih, kao i za izgradnju timskog duha, pa ne moramo mnogo objašnjavati koliko je veliki doprinos koji Igre pružaju. Iskoristio bih ovu priliku da pozovem sve ljude iz Beograda i okoline da narednih dana dođu na Adu Ciganliju i da podrže takmičare, ali i da dovedu svoju decu da uživaju u svemu onome što će videti na terenima i da možda, naredne godine požele da i sama pokažu svoje umeće u nekom od sportova.

Posebnu zahvalnost Dunav osiguranje SIM Srbije duguje pulu sponzora – generalnom sponzoru Kompaniji Dunav osiguranje, Kompaniji Coca Cola koja je svim srcem uz Igre, Banci Poštanskoj štedionici, Elektroprivredi Srbije, Telekomu Srbija – MTS, Podravki Srbije i Naftnoj industriji Srbije.