Doček za večno sećanje u Velikom Gradištu

Slobodan Kovač, posle evropskog zlata sa odbojkaškom reprezentacijom Srbije, posetio rodni grad iz koga su i ovogodišnji pobednici odbojkaškog turnira na Sportskim igrama mladih

Doček za večno sećanje u Velikom Gradištu

sre, 09. oktobar 2019.


Slobodan Kovač je bio vrhunski odbojkaš, osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Sidneju i bronzanu na OI u Atlanti. Uz to i dve evropske medalje, srebrnu i bronzanu. Po završetku karijere kao trener brzo je pokazao veliki potencijal, kada je 2009. sa malim kragujevačkim Radničkim osvojio titulu prvaka Srbije. U dalekoj Aziji, kao selektor Irana stigao je do velikog zlata 2014. godine.

A onda ono što ćemo dugo pamtiti, uspeh o kome se i dalje priča, stigla je zlatna medalja na Evropskom prvenstvu. I to sa Srbijom, koju je popularni Boba preuzeo samo mesec dana ranije. Preuzeo je tim, koji je bio uzdrman porazima i sa momcima ,,divovima,, rušio je sve redom u Francuskoj. U finalu i prepotentne Slovence, pobedom 3:1. Izgubili smo prvi set, mnogi su mislili srebro je naše. Tako nije mislio Slobodan Boba Kovač. Reagovao je promenom taktike i naši su u naredna tri seta protivnika lako dobili i slušanje himne BOŽE PRAVDE moglo je da počne usred Pariza.

A sada da se vratimo na priču iz naslova ove objave. Doček kakav je priređen našem selektoru u njegovom rodnom Velikom Gradištu, ostavlja sve bez daha. Došao je da poseti Osnovnu školi “Ivo Lola Ribar”, školu koju je i sam završio. A baš nastavnik fizičkog Bata Živković ubedio je davno mladog školarca Slobodana, da počne da trenira odbojku.

A doček je bio fenomenalan. Emocije su proradile, cela škola bila je na nogama. Kada je ušao u foaje škole u ovom gradiću, na putu čuvenog Dunava, čula se pozitivna vriska, graja, aplauzi. Bilo je predivno, videlo se da je Kovaču bilo baš drago. Pozdravljao se sa klincima, davao autograme a onda se popeo na balkon sprat i sa terase obratio svima. A bio je u društvu SIMovaca, odbojkaša, klinaca iz te škole, koji su u avgustu doneli zlato Srbiji i svojoj školi i Braničevskom okrugu. Zlato iz Splita sa Velikog Međunarodnog finala Sportskih igara mladih. Uz njih i direktor Mandić.

A da se malo vratimo i unazad. Nedavno su, to ste svi imali prilike da pročitate na našim info kanalima, ali i u velikom broju medija, SIMovci odbojkaši iz ove ponosne škole posetili Beograd. Imali su prijem kod ministra Mladena Šarčevića. Onda je usledio i pozdrav sa predsednicom SIM Srbije i zajednička poseta hali Impuls i treningu naše A reprezentacije, pred sam odlazak na Evropsko prvenstvo.

Selektor Kovač je tada pozdravio mladiće SIMovce, usledilo je i slikanje sa celom reprezentacijom a onda još jedan od sjajnih gestova pravom gospodina, kada je klincima rekao da mogu trenirati sa svojim idolima. A malo pre tog gesta, obratio se klimcima i A reprezentativcima sledećim rečima:

“Vi ste deco posao završili i uzeli ste zlatnu medalju, a oni tek treba da je osvoje”.

Kao da je želeo da da dodatni motiv Podraščaninu, Atanasijeviću i ostalim divovima. Ali čini nam se da je već tada bio siguran da Srbija može do zlata, da ovaj tim može mnogo. Zlato je ubrzo i stiglo. Idemo dalje, selektoru želimo da nastavi sa uspesima, a klincima iz Osnovne škole “Ivo Lola Ribar” da uživaju u detinjstvu. Srećno.