Mali fudbal

Poznato je da svi vole fudbal, zato nije iznenađujuće da je upravo ovaj sport najpopularniji i kod nas. Da, volimo fudbal!

Mali fudbal

Član 1.

Ekipa može prijaviti najviše 10 igrača. Izbor i lista igrača se ne može menjati tokom takmičenja.

Član 2.

Utakmice u svim kategorijama se igraju sa šest igrača (pet + jedan). Utakmice se igraju loptom veličine četiri (sa tegom).

Član 3.

Takmičenje se održava na terenu koji odgovara dimenzijama rukometnog igrališta i golova (40x20m).

Član 4.

Utakmica na gradskom nivou traje dva puta po deset minuta (2x10), a na ostalim nivoima traje dva puta po petnaest minuta (2x15) sa odmorom od pet minuta. Vreme se ne zaustavlja posle sudijske intervencije (zvižduka pištaljkom) osim u slučaju „time- outa“ ili vanrednih okolnosti kao što su teža povreda, ozbiljniji disciplinski prekršaj učesnika ili publike, ili tehničkog kvara.

Član 5.

Ekipa ne može započeti utakmicu bez pet igrača od kojih je jedan golman/čuvar mreže, a ako tokom igre jedan tim/ekipa ostane sa manje od četiri igrača (uključujući i golmana/čuvara mreže) utakmica se prekida.

Član 6.

Pravo nastupa na samim utakmicama utvrđuje zapisničar i/ili koordinator sporta pre početka meča, uz prisustvo predstavnika ekipa:

- identitet se utvrđuje bilo kojim dokumentom sa slikom (pasoš, đačka knjižica,

sportska legitimacija i sl) a u nedostatku istih kopijom Izvoda iz matične knjige rođenih.

Član 7.

Svaka ekipa ima pravo da u jednom poluvremenu jedanput zatraži minut odmora (time- out). Minut odmora traži vođa ekipe – trener, a odobrava se u prvom prekidu igre, kada je ekipa koja je tražila time-out u posedu lopte.

Član 8.

Ispravna izmena igrača može se obaviti isključivo tokom ili u vremenu zaustavljanja igre, s tim da igrač koji se zamenjuje mora napustiti igralište u delu terena namenjenom i prethodno utvrđenom kao delu za obavljanje izmena igrača tog tima (kod središnje linije, pored klupa za izmenu igrača). Tada izmena (igrač) može ući na teren za igru i to samo na delu za zamene igrača. Golman/čuvar mreže se može menjati kao leteća izmena. Broj izmena igrača je neograničen.

Član 9.

Zbog težeg prekršaja ili nesportskog ponašanja igrač se isključuje, bez prava na zamenu, a njegova ekipa nastavlja da igra dva minuta sa igračem manje ili do primljenog gola. Automatsku kaznu zabrane igranja jedne utakmice nastalu zbog isključenja, igrač izdržava na prvoj sledećoj utakmici o čemu odlučuje koordinator za mali fudbal u dogovoru sa koordinatorom takmičenja SIM-a. Kazna u slučaju težeg oblika ovog prekršaja može biti i strožija.

Član 10.

Igrači mogu nesmetano da igraju sa svojim golmanom/čuvarom mreže, ali golman ne može da primi loptu ili da igra rukom ako mu je saigrač namerno vraća. Ubacivanje lopte u igru (aut) se izvodi sa ili iza uzdužne linije terena za igru. Svi nastavci igre se moraju izvesti u roku od četiri sekunde.

Član 11.

Tokom odigravanja utakmice pored terena za igru, na klupi za rezervne igrače može se nalaziti samo vođa tima – trener.

Član 12.

Tokom takmičenja ekipa je dužna da nastupa u najboljem sastavu. Član 13.

Turnir u malom fudbalu se organizuje po kup sistemu. U slučaju nerešenog ishoda utakmice, izvode se penali sa tačke za kaznene udarce (udaljenost šest metara). Ekipe izvode po tri udarca (naizmenično po jedan) a ako ni tada nema pobednika izvodi se po jedan udarac sve dok se ne dobije pobednik i to na način da penal izvodi samo jedan

prijavljeni igrač jedne ekipe koji može biti i jedan od trojice takmičara koji su izvodili penale u prvom delu. Penale ne mogu izvoditi igrači koji su isključeni iz igre.

Član 14.

Eventualno, u slučaju turnira po grupama (na međunarodnom takmičenju) ekipa koja pobedi na utakmici osvaja tri poena, a kod nerešenog rezultata svaka ekipa osvaja po jedan poen (ukoliko se igra po grupama). Plasman na tabeli utvrđuje se zbirom osvojenih poena.

  • Ako dva ili više timova osvoji isti broj poena, plasman se utvrđuje na osnovu dodatne tabele rezultata koje su u međusobnim duelima postigle ekipe sa jednakim brojem poena.
  • Ako je broj poena jednak, odlučuje razlika datih i primljenih golova u dodatnoj pomoćnoj tabeli.
  • Ako je i ovaj kriterijum izjednačen onda bolji plasman na tabeli zauzima tim koji je postigao više golova u dodatnoj pomoćnoj tabeli.
  • Ako je i ovaj kriterijum jednak bolji plasman zauzima ekipa koja ima bolju razliku ukupno primljenih i postignutih pogodaka od svih ekipa u grupi, uključujući i ekipe koje nisu ušle u dodatnu tabelu.
  • U slučaju jednake ukupne gol razlike timova, bolje mesto zauzima ekipa koja je postigla više golova.
  • Ako je i ovaj kriterijum jednak, pitanje plasmana rešiće se žrebom.

Član 15.

Ako je utakmica morala biti prekinuta iz opravdanih razloga ili nastupanja smetnji koje nisu mogle biti otklonjene (vremenske nepogode, mrak, nestanak el. energije, požar i sl.) o čemu odlučuje sudija, odigraće se nova utakmica ukoliko je do prekida došlo pre isteka osamdeset procenata regularnog vremena određenog za igru. Ako je utakmica prekinuta po isteku osamdeset procenata regularnog vremena određenog za igru, biće registrovana postignutim rezultatom.

Član 16.

Mali fudbal se igra na terenu dimenzija: četrdeset sa dvadeset metara (40m x 20m, standard za rukometni teren – veštačka trava, beton, parket i slično).