O Sportskim igrama mladih

O Sportskim igrama mladih

Sportske igre mladih održane su po prvi put 1996. godine sa glavnim ciljem da omoguće osnovcima i srednjoškolcima učešće u organizovanim sportskim takmičenjima i drugim besplatnim aktivnostima tokom leta. Za 21 godinu organizacije Igara u Hrvatskoj, 7 godina u Bosni i Hercegovini i 4 u Srbiji, na Igrama je učestvovalo preko 1.000.000 dece i mladih. Ideja je rasla i takmičenje je postalo najveći amaterski sportski događaj u ovom delu Europe.

Deci i mladima širom Srbije pruža se mogućnost da potpuno besplatno učestvuju na takmičenjima u 10 sportova. Najuspešnijim pojedincima i ekipama osigurano je besplatno letnje putovanje na međunarodno finale u Splitu. Program manifestacije dugoročno je vezan uz promotivno-edukativnu akciju "Živimo život bez droge, jer droga oduzima život".

Igre su organizovane pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta i Svetske fudbalske federacije. Podršku Igrama daju eminentna imena iz sportskog i političkog života, pa je tako počasni predsednik Sportskih igara mladih gospodin Sir Dejv Ričards predsednik Premier Lige. Ambasadori Igara su Nemanja Matić, Luka Modrić, Predrag Mijatović, Dejvid Bekam, Žose Murinjo, Sven-Goran Erikson, Frac Bekenbauer, Milorad Čavić, Maja Ognjenović, Ivana Nešović i mnogi drugi.

Sportske igre mladih promovišu način života koji se temelji na razumevanju, prijateljstvu, solidarnosti i fair-play-u kao alternativama negativnim trendovima današnjice koji se na izrazit način reflektuju na najmlađu populaciju.

Iz godine u godinu odaziv dece je sve veći, a kvalitet organizacije je dosegao najviši nivo. Pozivamo decu i mlade od 6 do 14 godina da se prijave i budu deo Sportskih igara mladih, najlepše sportske priče u Srbiji i šire.