Veliko međunarodno finale Sportskih igara mladih u Sarajevu: detalji, uputstva i odgovori na najčešće postavljana pitanja

Veliko međunarodno finale Sportskih igara mladih (VMF) definitivno će se održati i to u Sarajevu, od 20. do 24. oktobra

Veliko međunarodno finale Sportskih igara mladih u Sarajevu: detalji, uputstva i odgovori na najčešće postavljana pitanja

pet, 09. oktobar 2020.


Dobra vest koju su SIM-ovci iz celog regiona ovih dana s nestrpljenjem čekali napokon je stigla: Veliko međunarodno finale Sportskih igara mladih (VMF) definitivno će se održati i to u Sarajevu, od 20. do 24. oktobra, u organizaciji Plazma Sportskih igara mladih iz Hrvatske i tehničkog organizatora i domaćina – Plazma Sportskih igara mladih iz Bosne i Hercegovine.

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj uticala je na to da ove godine Veliko međunarodno finale ne bude održano u Splitu, kolevci Igara i gradu koji je tradicionalno domaćin deci iz regiona koja se plasiraju u najviši rang takmičenja.

Ipak, činjenica da se završnica najlepše sportske priče seli u prestonicu Bosne i Hercegovine za sve SIM-ovce znači samo zanimljivu i neočekivanu avanturu više iz koje će svi sigurno izaći bogatiji za pregršt novih iskustava i prijateljstava.

Razlog više da se svi radujemo druženju u Sarajevu je i taj što naše kolege iz Bosne i Hercegovine ove godine proslavljaju veliki jubilej: deceniju od osnivanja Igara u toj državi! Splet okolnosti uticao je na to da svi SIM-ovci iz regiona tako na najlepši način zajedno proslave deseti rođendan Igara u Bosni i Hercegovini.

O odlasku na Veliko međunarodno finale sanja svaki SIM-ovac. A kako i ne bi, kada je to kruna sezone Igara, tokom koje osvajači medalja u bilo kom od 10 sportova obuhvaćenim Igrama, iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, imaju priliku da zajedno provedu nekoliko predivnih dana uz takmičenja, igru, druženje i sjajnu zabavu.

Otkad postoje Igre u Hrvatskoj, a ima tome već 24 godine, Veliko međunarodno finale održavalo se leti u Splitu, gradu iz koga potiče Zdravko Marić, osnivač i idejni tvorac ove sportske bajke. I deca iz Srbije, u kojoj Igre uspešno traju već sedam godina, sa svakog druženja u Splitu nose prelepe uspomene: šetanje splitskom Rivom, uživanje u mini-letovanju, kupanje, sunčanje, sportske aktivnosti, susreti sa starim prijateljima i upoznavanje novih, poneka simpatija i mnogo trenutaka do vrha ispunjenih radošću – to je otprilike ono što staje u pet dana, koliko obično traje Veliko međunarodno finale.

Nema nikakve sumnje da će baš takvim iskustvima naši SIM-ovci napuniti svoje kofere, srca i sećanja tokom boravka u Sarajevu. Da li će uz to pasti i koja medalja? Sigurno da hoće! Ali, zna se da na Igrama to nije u prvih deset najvažnijih stvari. Vredniji od zlata, srebra ili bronze su – prijateljstvo, sreća, ljubav, zabava, fer-plej, dobrota, solidarnost, uživanje, veselje, učenje, nove avanture i svi drugi začini kojima se posipaju deca da bi izrasla u dobre Ljude. A tih magičnih sastojaka na Igrama ima u izobilju!

Spisak takmičara iz Srbije koji su se plasirali na VMF

Evo i spiska učesnika iz Srbije koji su se zahvaljujući osvojenim medaljama na Državnom finalu Dunav osiguranje Sportskih igara mladih plasirali na Veliko međunarodno finale.

RUKOMET

dečaci: 1. RK Mladost 2012 NIŠ

devojčice: 1. Prijepolje, PRIJEPOLJE

IZMEĐU DVE VATRE 2009

1. Kraljevi KRALJEVO

IZMEĐU DVE VATRE 2011

1. Sirmium SREMSKA MITROVICA

TENIS

dečaci:   1. Mateja Stefanović KRAGUJEVAC

2. Nikola Jović NIŠ

devojčice 1. Anja Stanković NIŠ

2. Sara Đunisijević ČAČAK

STONI TENIS 2005.godište

dečaci:     1. Branislav Smiljković KRUŠEVAC

2. Vanja Gerginov NOVI SAD

devojčice: 1. Bianka Berta KIKINDA

2. Biljana Đorđević SURDULICA

STONI TENIS 2008. godište

dečaci:    1. Borislav Rajić NOVI SAD

2. Borisav Grigorov BOSILEGRAD

devojčice: 1. Maša Boškovski NOVI SAD

2. Neda Vasić NIŠ

ŠAH 2005. god. i mlađi

dečaci:     1. Aleksa Alimpić BEOGRAD

2. Aleksa Petrović BEOGRAD

3. Jovan Stevanović NIŠ

devojčice: 1. Anastasija Vojinović ALEKSINAC

2. Iva Milenković NIŠ

3. Mila Radenković BEOGRAD

ŠAH 2009. god. i mlađi

dečaci:    1. Velja Nedeljković NIŠ

2. Andrej Ilić BEOGRAD

3. Uroš Simović KRAGUJEVAC

devojčice: 1. Maša Đokić KRUŠEVAC

2. Selena Ilić ČAČAK

3. Maša Mladenović BEOGRAD

MALI FUDBAL 2005. i mlađi

dečaci: 1. Evrovet ŠABAC

devojčice: 1. ŽFK Kragujevac KRAGUJEVAC

MALI FUDBAL 2009. god. i mlađi

FC 033 2 Priboj

ODBOJKA

dečaci: 1. Prvi BEOGRAD

devojčice: 1. Borac ČAČAK

ULIČNA KOŠARKA

dečaci:    1. Mamba ČAČAK

2. BajinaBašta BAJINA BAŠTA

devojčice: 1. Bagdala II KRUŠEVAC

 2. Aligatori NOVA VAROŠ

ODBOJKA NA PESKU

dečaci:    1. Čarapani KRUŠEVAC

2. SLK SREMSKA MITROVICA

devojčice: 1. Zlatar 1 NOVA VAROŠ

 2. Ozren SOKOBANJA

ATLETIKA

M 2011:   1. Benjamin Kokor, PRIBOJ

2. PavlePrijović, PRIBOJ

3. VasilijeĆorsović, PRIBOJ

Ž 2011:    1. Vanja Kečić, SREMSKA MITROVICA

2. Samina Herić, PRIBOJ

3. Mina Janović, BEOGRAD

M 2009:   1. Danilo Ječmenica, ČAJETINA

2. Pavle Popović, PRIBOJ

3. Stefan Toković, ČAJETINA

Ž 2009:    1.AnđelaCvetković, NOVI SAD

2. Lea Radović, PRIBOJ

3. Iva Božović, PRIBOJ

WILD KARTU- Odukom OO SIM dobili su:

Mali fudbal 2005. i mlađi, dečaci: Silom skupljeni, NOVI SAD

Odgovori na najčešće postavljana pitanja

U nastavku pročitajte sve detalje u vezi sa boravkom u Sarajevu, važećim epidemiološkim merama i drugim pravilima Velikog međunarodnog finala, kao i odgovore na sva pitanja koja eventualno imate uoči priprema za polazak u Sarajevo.

Izuzetno je važno da se dobro upoznate sa svim ovim informacijama i da se pridržavate svih pravila, bez izuzetaka, budući da postupanje suprotno njima povlači ozbiljne posledice.

Da li je učešće na Velikom međunarodnom finalu u Sarajevu obavezno?

Kao što je poznato, Sportske igre mladih su amatersko takmičenje, što znači da učesnici koji su se plasirali na Veliko međunarodno finale Sportskih igara mladih NISU u obavezi da na njemu i učestvuju. U potpunosti je razumljivo da će zbog epidemiološke situacije pojedini učesnici, u dogovoru s roditeljima i trenerima, odlučiti da izostanu sa VMF i oni na to imaju puno pravo. Učešće na VMF je potpuno dobrovoljno i stvar je ličnog izbora i odluke svakog pojedinca. Odustanak od dolaska na VMF ni na koji način i ni u kom slučaju neće biti protumačen u negativnom kontekstu niti učesnici mogu snositi bilo kakve posledice zbog takve odluke.

Gde će učesnici biti smešteni?

Učesnici Velikog međunarodnog finala iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine biće smešteni u kompleksu hotela „Hollywood” i „Hills”.

Hotel Hollywood

Adresa: Dr.Mustafe Pintola 23

Ilidža, Sarajevo, BiH

http://hotel-hollywood.ba

Tel.:+387 33 773 100

Hotel Hills Sarajevo Congress & Thermal Spa

Adresa: Butmirska cesta 18

Ilidža, Sarajevo, BiH

http://hotelhills.ba

Tel.:+387 33 947 947

Smeštaj je na bazi punog pansiona.

Dolazak u Sarajevo je planiran za 20. oktobar posle 14 sati.

Da li je učesnicima plaćeno putno i zdravstveno osiguranje i da li ono pokriva COVID 19?

Važno je da vam napomenemo da će Dunav osiguranje Sportske igre mladih Srbije, kao i svih prethodnih godina, vršiti plaćanje putnog i zdravstvenog osiguranja za sve učesnike VMF.

Ove godine, zbog aktuelne situacije polisa od strane Kompanije Dunav osiguranje biće proširena i za međunarodno putovanje koja pokriva COVID 19.

Kojih epidemioloških mera učesnici treba da se pridržavaju?

Kao i na svim dosdašnjim aktivnostima Dunav osiguranje Sportskih igara mladih u Srbiji i tokom putovanja i boravka u Sarajevu na VMF insistiraćemo na poštovanju strogih mera u borbi protiv COVID 19. Detaljna uputstva ćete dobiti po prijavi ekipa za odlazak u Sarajevo, a možete ih pronaći i u nastavku ovog teksta.

Isto tako, napominjemo da su svi učesnici VMF koji će predstavljati SIM SRBIJE, u obavezi da poštuju sve mere u borbi protiv COVID 19, koje su propisane od strane lokalnih vlasti u BiH.

Mere protiv COVID 19 u hotelskim kompleksima su pooštrene i u obavezi ste da ih se striktno pridržavate.

Da li je za ulazak u Bosnu i Hercegovinu neophodan PCR test i da li po povratku u Srbiju građani odlaze u karantin?

U skladu sa propisima koji su na snazi između BIH i Srbije, našim državljanima nije potreban PCR test za ulazak u BIH.

Merama nacionalnog Kriznog štaba Vlade Republike Srbije, koji su u trenutku izrade našeg dokumenta na snazi, precizirano je da po povratku iz inostranstva (BiH) državljani Republike Srbije nisu u obavezi da idu u karantin (samoizolaciju), već imaju obavezu da se jave svom izabranom lekaru samo radi evidentiranja.

U slučaju bilo koje promene, odluka/naredbe/preporuke Kriznog štaba Vlade Republike Srbije po ovom pitanju, koja bi eventualno stupila na snagu u međuvremenu, u obavezi ste da je po povrtaku iz Sarajeva, dakle posle 24.10.2020, poštujete po svim pitanjima.

Po informacijama koje su nam trenutno na raspolaganju, pojedine lokalne samouprave imaju dodatne mere koje su na snazi, pa vas molimo da sve opcije sagledamo i predvidimo, kako bismo mogli u potpunosti da ispoštujemo sve predmetne procedure.

Takođe, potrebno je da proverite da li i koje mere su na snazi u vašim lokalnim samoupravama po pitanju povratka iz inostranstva.

Da li će učesnicima VMF Kancelarija SIM Srbije opravdati časove budući da će zbog odlaska na VMF izostati sa nastave?

Ne. S obzirom na to da će se Veliko međunarodno finale realizovati u radne dane, kao i da je u toku školska godina, Dunav osiguranje Sportske igre mladih Srbije, NISU u mogućnosti da vrše pravdanje časova deci. Mi smo u mogućnosti da izdamo isključivo potvrde da su deca učesnici VMF.

Napominjemo da je potrebno precizirati način pravdanja časova PRE prijave ekipa za odlazak u Sarajevo.

Da li je deci učesnicima VMF potrebna pisana saglasnost roditelja za učešće na takmičenju?

Kao i uvek do sada, roditelji potpisuju saglasnost za učešće dece na VMF.

Kakav je plan putovanja do Sarajeva i boravka u tom gradu?

Plan putovanja iz gradova (mesta prebivališta) do Sarajeva dostavićemo po potvrdi i prijavi svih ekipa, a plan boravka učesnika VMF u Sarajevu prilikom bukinga.

Plan boravka izrađuje kancelarija Sportskih igara mladih Hrvatske/BiH, s obzirom na to da su kolege organizatori/domaćini VMF.

Poznato vam je da je obaveza Dunav osgiruanje Sportskih igara mladih Srbije da organizuje dolazak u Sarajevo, na Veliko međunarodno finale, a sve ostale obaveze i aktivnosti su u nadležnosti Kancelarija SIM HR/BIH.

Deo SIM tima iz Srbije će i ove godine biti sa učesnicima iz Srbije na VMF i biće im na raspolaganju za eventualnu pomoć, pružanje informacija, po svim pitanjima, kako bi im boravak u Sarajevu bio što ugodniji.

Na koje obaveze učesnici VMF moraju posebno da obrate pažnju?

U obavezi ste da se, pre svega, upoznate sa sledećim dokumentima i striktno poštujete sve njihove odredbe:

 1. PRAVILNIK SIM I DISPCIPLINSKI PRAVILNIK SIM – potrebno je da se svi nastavnici, treneri, predvodnici, upoznaju sa sadržajem ovih dokumenata, koji su svima dostavljeni putem mejla, a dostupni su i na sajtu Igara igremladih.rs. Ako do sada niste pročitali ove dokumente, molimo vas da to bez odlaganja uradite.
 2. Uputstvo za boravak u hotelskim kompleksima – smeštaj u Sarajevu. Nalazi se u nastavku teksta. Napominjemo da nemamo mogućnost izbora hotela. Buking rade domaćini VMF.

OBAVEZUJUĆE UPUTSTVO ZA PRIDRŽAVANJE MERA I ODGOVORNO PONAŠANJE DELEGACIJE SIM SRBIJE NA VMF U SARAJEVU

Zdravlje naših SIM-ovaca jedan je od razloga zbog kojeg Igre i postoje, a tokom ovogodišnje sezone, ono nam je najveći prioritet.

Tako smo već na početku sezone, u skladu sa merama Vlade Republike Srbije, kriznog štaba i svim preporukama nadležnih institucija, izmenili i dopunili naš standardni Pravilnik, koji se odnosi na realizaciju takmičenja u svih deset sportova i na organizaciju ceremonije svečanog otvaranja Karavana radosti i prijateljstva Dunav osiguranje Sportskih igara mladih u svakom od gradova.

Organizacioni odbor Dunav osiguranje Sportskih igara mladih doneo je Obavezujuće uputstvo za realizaciju ovogodišnje takmičarske sezone. Nova pravila primenjivala su se u svim gradovima koje smo ove godine posetili.

Iste ove procedure važiće i na Velikom međunarodnom finalu u Sarajevu, pa je stoga neophodno da ove smernice članovi delegacije Srbije detaljno prouče i primene bez ikakvih odstupanja.

Potpisivanjem saglasnosti za učešće, koju je svaki učesnik na Igrama u obavezi da ponese sa sobom, roditelj/staratelj ujedno prihvata i ovo Obavezujuće uputstvo.

Napominjemo da ova pravila mogu biti izmenjena i dopunjena u skladu sa epidemiološkom situacijom u Bosni i Hercegovini i merama državnih organa koje su na snazi u Sarajevu. O tome će svi učesnici biti blagovremeno obaveštavani. Podrazumeva se da je i poštovanje svih novih ili izmenjenih odredbi jednako obavezujuće.

SMERNICE

 • Na šahu učesnici tokom turnira sve vreme nose zaštitne maske na licu.
 • Takmičenja se u zatvorenom prostoru održavaju samo kada je nemoguće realizovati ih na otvorenom i tada je obavezno poštovanje svih mera koje su na snazi.
 • Na ulazu u zatvoreni prostor postavljaju se dezobarijere, a volonteri koji dočekuju učesnike imaju zaštitnu opremu.
 • Prilikom dolaska na takmičenje, kao i prilikom napuštanja prostora, obavezna je dezinfekcija ruku odgovarajućim sredstvom ili gelom za suvo pranje ruku.
 • Održavanje propisane distance obavezno je svuda – i na otvorenom i u zatvorenom prostoru.
 • Pozdravljanje koje podrazumeva fizički kontakt, rukovanje, ljubljenje i sl. je zabranjeno.
 • Takmičari treba da koriste isključivo svoju, novootvorenu bocu vode, koju pritom neće deliti ni sa kim drugim.
 • Korišćenje zajedničkih pomoćnih prostorija, kao što su svlačionice i tuš kabine nije dozvoljeno.
 • Organizatori iz SIM tima ili tehnički partneri Igara na svim terenima, pre početka takmičenja, beskontaktnim toplomerima mere temperaturu učesnicima i angažovanim licima neophodnim za realizaciju takmičenja.
 • Organizatori su spremni da bilo koga od prisutnih kod koga zapaze simptome infekcije koronavirusom, udalje sa takmičenja i upute nadležnom lekaru.
 • Na svakom od takmičenja obezbeđene su posebne korpe za bacanje potrošene plastične i druge ambalaže, papirnih maramica, ubrusa, maski i rukavica. Sve to se na kraju takmičenja pakuje u plastične kese koje se potom zatvaraju i odlažu kao komunalni otpad.
 • Pre početka i nakon završetka takmičenja, sredstvom sa najmanje 70% alkohola dezinfikuju se lopte, kao i drugi sportski rekviziti koji se koriste na takmičenjima.
 • Sve zatvorene prostorije u kojima borave sportisti, treneri, tehničko ili drugo osoblje redovno se provetravaju prirodnim putem – otvaranjem vrata i prozora. Kad god to vremenske prilike dozvoljavaju, prozori su stalno otvoreni, kako bi se obezbedila prirodna ventilacija.
 • Obezbeđen je dovoljan broj maski, rukavica, dezobarijera, alkohola, asepsola i gelova za suvo pranje ruku za sve učesnike i posetioce.
 • Svi učesnici na Igrama imaju obavezu da se pridržavaju svih propisanih mera i instrukcija koje dobiju po dolasku na sportske terene.

Svaki pojedinac koji iz bilo kojih razloga odbije pridržavanje nekog od pravila navedenih u ovom uputstvu i drugih propisanih mera, biće bez odlaganja udaljen sa takmičenja, bez prava na bilo kakvu žalbu disciplinskoj ili bilo kojoj drugoj komisiji ili organu Sportskih igara mladih.

Takvi postupci će se smatrati grubim kršenjem pravila Sportskih igara mladih.

Samo bezbedni uslovi za realizaciju takmičenja biće prioritet pri donošenju odluka i realizaciji svih narednih aktivnosti.

Uputstvo za boravak u hotelskim kompleksima – smeštaj u Sarajevu

POSEBNO NAPOMENUTI svim članovima naše delegacije da su u obavezi da poštuju sledeća pravila:

 • STROGO je zabranjeno stajanje na prozorima, preskakanje terase/terasa, naginjanje preko ograde terase/prozora i ostalo.
 • Konzumacija alkohola je STROGO ZABRANJENA u smeštajnim objektima, na terenu kao i van terena za vreme boravka u Sarajevu.
 • Za svaki vid eventualne štete u inventaru u smeštajnom objektu ili bilo kojoj vrsti imovine za vreme putovanja i boravka u Sarajevu, odgovara vođa ekipe i ista će biti naplaćena na licu mesta, od vođe.
 • Obaveza je da prilikom ulaska u sobe pregledate sve i eventualne nedostatke i oštećenja, prijavite licu koje je ispred SIM Srbije zaduženo za hotel u kome ste smešteni.
 • S obzirom na to da su u pitanju lux objekti, kategorizacije sa 4 i 5 zvezdica, molimo vas da posebno obratite pažnju na imovinu i predupredite svaku eventualnu štetu na istoj, jer su i cene odštete u rangu kategorizacije.

Mere COVID 19 – hotelski kompleksi Sarajevo

Bezbednost

 • Osoblje se pridržava svih sigurnosnih protokola koje propisuju lokalni organi vlasti.
 • Sredstvo za dezinfekciju ruku u smeštaju i najvažnijim prostorijama.
 • Uveden je postupak za proveru zdravstvenog stanja gostiju.

Čistoća i dezinfekcija

 • Upotreba sredstava za čišćenje koja su delotvorna protiv korona virusa.
 • Posteljina, peškiri i veš se peru u skladu sa smernicama lokalnih organa vlasti.
 • Smeštaj se dezinfikuje.
 • Objekat čiste profesionalne kompanije za čišćenje.

Fizičko distanciranje

 • Prijavljivanje/odjavljivanje bez kontakta.
 • Poštuju se pravila fizičkog distanciranja.

Bezbednost hrane i pića

 • Fizičko distanciranje u prostorijama za ručavanje.
 • Svi tanjiri, pribor za jelo, čaše i drugi pribor se dezinfikuju.
 • Dostavljena hrana je adekvatno pokrivena.

Dodatna pravila SIM Srbije – obeležja, ponašanje

 • Važno je da vam napomenemo da ISTO PRAVILO važi za sve učesnike i ove godine: Kancelarija SIM Srbije je odlučila NEMA nošenja obeležja klubova, gradova, zemlje itd. To je na VMF NAJSTROŽE ZABRANJENO!!!
 • Vodite računa o ponašanju svih članova delegacije iz Srbije. Imajte stalno na umu da ste i vi sami deo ozbiljne organizacije, da svi mi predstavljamo SIM Srbije na Velikom međunarodnom finalu. U skladu s tim, najstrože je ZABRANJEN svaki vid bilo kakvog nedoličnog, nesportskog ponašanja, kako na terenu, tako i za vreme celokupnog boravka u Sarajevu i učešća na Međunarodnim danima Sportskih igara mladih 2020.

Napominjemo da je ovo odluka SIM SR, kao mera PREDOSTROŽNOSTI i da je vaša obaveza da se pridržavate svih navedenih instrukcija.

Na koji način učesnici treba da potvrde svoje učešće na VMF?

Ako želite da budete učesnik VMF, potrebno je da:

 • Izvršite prijavu ekipa i dostavite sve potrebne podatke kako bi se pristupilo prijavi putovanja, kao i plaćanju putnog i zdravstvenog osiguranja.
 • Proverite sve navedeno i obavestite nas o eventualnim problemima.

Po prijavi ekipe/pojedinaca za učešće u VMF, kancelarija SIM SR će vam dostaviti detaljne informacije, kao i sva obavezujuća uputstva za putovanje, boravak i učešće na VMF.

Gde učesnici mogu dobiti dodatne informacije u vezi sa odlaskom na VMF?

Za sva dodatna pitanja, stojimo vam na raspolaganju.

Osoba za kontakt: Marija Mihajlović, asistentkinja predsednice SIM Srbije, + 381 64 81 18 502, email: marija@igremladih.rs

Želimo vam lep i ugodan boravak u Sarajevu, u cilju pobede drugarstva i fer-pleja.

Srećno!